Parvekkeen kasvatit (kesä 2019)


Olen tänä vuonna päässyt ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilemaan elämää parvekekasvattelijana. Taidot vaativat vielä "hieman" hiomista, sillä olin sijoittanut kukat kasvamaan niin, että aika moni jäi liian vähälle valolle... 🙈😅 Tämä olisi oikeasti pitänyt kyllä tajuta jo keväällä kylväessäni siemenet, sillä tutkin kyllä tarkkaan odotettavissa olevia kasvimittoja *facepalm-hymiö* No, aina oppii jotain uutta. 😀 Tuli miulle tästä kardinaalimunauksesta huolimatta kukkiakin!

Olen pyrkinyt kukkieni kanssa vuosi vuodelta enemmän siihen suuntaan, että kasvatan vähintään kaikki kesäkukat itse siemenestä, sillä minusta se on mielenkiintoinen ja jännittävä prosessi. Perennojakin kasvattelin silloin kun minulla vielä oli puutarha, mutta se on nyt parvekekasvattelussa jäänyt. Joskus tulevaisuudessa toivon, että minulla olisi esimerkiksi kokonainen kukkapenkki täynnä erilaisia itsekasvateltuja kurjenpolvia. 💚

Täpläsievikki (nemophila maculata) on lähisukulaisensa sinisievikin (nemophila menziesii) tapaan äärimmäisen helppo ja ilahduttava kasvatettava - kylvät vain siemenet viimeistään kesäkuussa ja kastelet niitä sitten. 



Yksi jo monivuotinen suosikkini suorakylvettävien kesäkukkien saralla ovat erilaiset kesäleimut (phlox drummondii). 😻 Värejä löytyy pilvin pimein ja - mikä minusta hienoa - samankin pussin siemenistä kasvaa yleensä erilaisia yhteensointuvia värimuunnoksia. 💚 Näissä sinisävyisissä kuvissa on "Moody Blues" -pussin siementen tuloksia ja vaaleanpunasävyisissä puolestaan hempeitä "Blushing Bride" -kukkasia.








Leijonankidatkin (antirrhinum majus) ovat suht helppoja ja nopeita kasvattaa, joskaan eivät sentään niin nopeita kuin kesäleimut. Yleensä olen esikasvatellut taimia sisätiloissa, mutta tänä vuonna en sellaista harrastanut lainkaan vaan kylvin kaiken suoraan parvekkeelle kun sää alkoi tuntumaan tarpeeksi leudolta. Hyvin sujui, tuli oikein kauniita "Madame Butterfly double" -ihanuuksia (huomaan että googlen kuvahaku antaa tuolla nimellä myös aika erinäköisiä leijonankitoja, minun on kasvatettu Chiltern Seedsiltä tilatuista siemenistä).






Pelargoneja väriseospussista. 




Valkea kesämalvikki


Rikkakukonkannus (delphinium consolida) oli yksi niistä kasviparoista jotka kylvin aivan älyvapaasti isomman kasvin varjoon ja harvat selvinneet yksilöt jäivät aika kituviksi. Lajike oli "Splish Splash", ensi kesänä paremmalla järjenkäytöllä. 😹


Köyhänmiehenorkidea eli virallisemmin perhoskukka (schizanthus) on myös todella helppo kasvattaa siemenestä ja tuo kukkaruukkuihin ja -penkkeihin väriloistoa.



Tuoksuherne (lathyrus odoratus) on ihana, perinteinen köynnöskasvi. Tämä yksilö on lajiketta "Charlie's Angel".

Pallerokiurunkukka (gilia capitata) ei ehkä kehittynyt kovin palleroimaiseksi, mutta oli kaunis minulle uusi tuttavuus joka tapauksessa. Kesän ensimmäinen kukkija sitä paitsi, ilahdutti minua aikaisin. 😊



Kehäkukka (calendula officinalis) on suosikkejani. Ylempi on ehkä "Bronzed Beauty" ja alempi "Snow Princess". 




Oppineidenkukka eli tsinnia (zinnia elegans)




Krasseja (tropaeolum), alempi on minusta kaunis "Purple Emperor" josta en valitettavasti ole onnistunut saamaan yhtään kuvaa hyvässä valaistuksessa ja ylempi makuuni turhankin räikeä kukka jostain edullisesta väriseoksesta. Helppoja kesäköynnöksiä.




Nämä valkeat hilpat (limnanthes douglasii) ovat suosikkilistallani myös. 💓 Tunnetumpi lajike lienee valko-keltainen "poached egg plant", mutta itse en ole sitä ikinä kasvattanut. Tämä täysvalkoinen "Meringue" sen sijaan on aivan fantastinen ja helppo kasvi. Kutsun sitä itse aina "marenkikukaksi", kun oikea nimi ei tunnu jäävän päähän millään. 😀





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kätkävaaran luontopolku

Vuodentakainen syysretki Martimoaavalle

Päiväretki Riisin Riettaalle (kiva paikka kaameasta nimestä huolimatta :D)